Мопс - Мопс - Породи кучета - Издател - Най-добрия приятел на човека
Всичко за кучето
Вход във форума
Раздел категории
Дакел [1]
Чао-Чао [2]
Шар пей [1]
Чихуахуа [1]
Чесапийк бей ретривър [1]
Уелско Корги Кардиган [1]
Китайско качулато куче [1]
Керн Териер [1]
Канаан [1]
Кавалер Кинг Чарлс шпаньол [1]
Бултериер [1]
Булмастиф [1]
Булдог [1]
Брюкселски грифон [1]
Бриар [1]
Бретан Шпаньол [1]
Фландърско бувие [1]
Мопс [1]
Бостън териер [1]
Борзой [1]
Боксер [1]
Черно-кафяв кунхаунд [1]
Черен руски териер [1]
Бордър териер [1]
Бордър коли [1]
Търси
Реклами
Приятели на сайта
 • Създайте безплатен уеб сайт
 • Реклами
  Статистики
  eXTReMe Tracker

  Общо онлайн: 1
  Гости: 1
  Потребители: 0
  Главна » Статии » Породи кучета » Мопс

  Мопс


  Известни са и други имена на тази порода – Мини (Малък) Мастиф, Карли, Немски булдог, Китайски мопс и др. Името му идва от старо-английска дума и буквално означава игриво малко дяволче или маймунка. 

  Характер
  Строгото изражение на Мопса създава погрешно впечатление – всъщност той е общително кученце, понякога упорито, но игриво, чаровно и умно. Това куче е много чувствително към тона на човешкия глас, така че сурови наказания не са нужни. Мопсът обикновено се разбира добре с други кучета и  домашни любимци, но предпочита човешката компания и изисква голямо внимание. Силно се обезпокоява, ако собствениците не му обръщат внимание и не си играят с него. Като цяло Мопсът е много внимателно куче и  винаги е около собственика си – в краката му, скута или го следва по петите.

  Външен вид и поддръжка
  Мопс е малко кученце със сбръчкана и отсечена муцуна. Има тънки и меки уши и големи, кръгли и тъмни очи. Теглото му е около 6.3 – 8.1кг, а на височина достига до 30см. Тънката му лъскава козина може да бъде различни цветове – светлобежов, оранжево-розов, сив или черен, като козината на различните видове Мопс пада в разлина степен. Светлобежовия Мопс, се слави с най-обилно падаща козина. Необходимо е да се полагат усилия, за да се контролира падането й. Частично решение на проблема е използването на специални шампоани, подлагане на кучето на диета и дори подрязване на козината. Добрата грижа за козина намалява нейното падане.

  Здравословни проблеми и продължителност на живот
  Мопсът има големи, изразителни очи, сбръчкана физиономия и дълъг език. Неправилните грижи за сбръчканата му кожа, могат да доведат до неприятни здравословни проблеми. Поради специфичната форма на лицето, набръчканата кожа и липсата на ясно откроени вежди, Мопсът е възприемчив към очни болести – надраскана роговица и ентропия, например. В повечето случаи Мопсът води заседнал начин на живот и това води до затлъстяванe, което може да се предотврати с много упражнения и здравословна диета. Възможно е да страда и от хронично възпаление на мозъка, за което не е известен лек – предполага се, че е се предава по наследство. Признаците за тази болест се проявяват, когато кученцето е на възраст между 6 месеца и 3 години.

  История
  Мопсът е бил отглеждан, за да краси скута на китайския суверен по време на династията Шанг( 1600 – 1046г пр. Хр.). По-късно породата става популярна в Тибет и Япония, и накрая се разпространява в Европа.
  Известно е, че Мария Антоанета е и имала Мопс преди да се омъжи за Луи XVI, а Джосефин преди да сключи брак с Наполеон Бонапард. Кралица Виктория също е била привърженичка на тази порода - имала е пет кучета Мопс.
  Категория: Мопс | Добавено от: djasika (27.06.2011)
  Преглеждания: 125 | Рейтинг: 0.0/0
  Общо коментари: 0
  Име *:
  Email *:
  Код *: