Чихуахуа - Чихуахуа - Породи кучета - Издател - Най-добрия приятел на човека
Всичко за кучето
Вход във форума
Раздел категории
Дакел [1]
Чао-Чао [2]
Шар пей [1]
Чихуахуа [1]
Чесапийк бей ретривър [1]
Уелско Корги Кардиган [1]
Китайско качулато куче [1]
Керн Териер [1]
Канаан [1]
Кавалер Кинг Чарлс шпаньол [1]
Бултериер [1]
Булмастиф [1]
Булдог [1]
Брюкселски грифон [1]
Бриар [1]
Бретан Шпаньол [1]
Фландърско бувие [1]
Мопс [1]
Бостън териер [1]
Борзой [1]
Боксер [1]
Черно-кафяв кунхаунд [1]
Черен руски териер [1]
Бордър териер [1]
Бордър коли [1]
Търси
Реклами
Приятели на сайта
 • Създайте безплатен уеб сайт
 • Реклами
  Статистики
  eXTReMe Tracker

  Общо онлайн: 1
  Гости: 1
  Потребители: 0
  Главна » Статии » Породи кучета » Чихуахуа

  Чихуахуа

  Големина:  Малко
  Податливост на тренировка: Ниска
  Поддръжка на козината: Ниска
  Падане на козината: Средно
  Нужна тренировка: Ежедневни разходки
  Ниво на енергията: Средно
  Пазене: Високо, лае и хапе непознати
  Добри с деца: Да, с по-големи и мили деца
  Здраве: OFA, CERF сертификати     

  Характер на Чихуахуа
  Най-малко сред останалите породи, Чихуахуа е жизнено, нежно, любящо и забавно кученце. Това е куче, което обича да дава и получава внимание. Oбича да върви по петите на собственика си, а най-вече обожава да се гушка в него, докато гледа телевизия.  Интелигентно и нетърпеливо да се хареса на собствениците си, Чихуахуа е отзивчиво и игриво животно. Характера на Чихуахуа може да варира и докато някои индивиди са самоуверени и приятелски настроени, други са резервирани и сдържани.  Обикновено Чихуахуа силно се привързва към семейството си и може да прояви ревност, ако почувства, че не е център на внимание, а друго животно или човек получава повече внимание. Чихуахуа се разбира добре с по-големи и мили деца, както и с други животни, но само ако е добре социализирано.
  Ранната и продължителна социализация е необходима, за да се осигури уравновесен  и спокоен характер. Много кучета от тази порода имат дружелюбен характер, любопитни са и изненадващо предприемчиви за размерите си. Отношението към непознати зависи от характера на самото куче, но въпреки това повечето са резервирани и предпазливи. Чихуахуа лае, ако усети нещо нередно и това го прави ефективно куче пазач. Лесно възприема, но понякога може да е твърдоглаво, което го прави подходящ избор на домашен любимец за хора с опит в отглеждането на кучета. Приучването към домашни навици би могло да се окаже трудност.

  Външен вид
  Чихуахуа е изтънчено, нежно кученце с отличителна външност, сладка муцунка и закачливо изражение. Главата му е закръглена, очите му са тъмни и изпъкнали, а ушите са относително големи в сравнение с малката главичка. Когато става въпрос за козината на Чихуахуа, възможни са два варианта – дълга козина и гладка козина. Първия вариант има мека, дълга козина, която може да има и подкозина. Втората разновидност е с мека, къса и плътна козина. Разцветката на козината може да е различна – червена, кафява, синьо/ сива, бяла, светлокафява и черна. Възможно е да им бели или светлобежови петна. Теглото на Чихуахуа е около 1-2.5кг, а на височина достига около 13-20см.

  Поддръжка на външния вид
  Чихуахуа с по-дълга козина трябва да се разресва редовно, за да се запази меката му козина в добър вид. Кучетата с двойна козина трябва да се сресват по-често, особено през сезоните, когато козината пада по-обилно. Другата разновидност на Чихуахуа с по-къса козина се нуждае от по-малко грижи – достатъчно е да го разресвате от време на време и да забърсвате козината с мокра кърпа. Нивото на падане на козина е средно, но докато при разновидността Чихуахуа с къса козина, козината пада равномерно през цялата година, при другата разновидност нивото на падане на козината зависи от сезона. Очите трябва да се преглеждат редовно, тъй като са доста изпъкнали и това увеличава риска от инфекции.


  Здравословни проблеми и продължителност на живот
  Продължителността на живот на Чихуахуа е около 15-18 години – тази порода е сред малкото, които могат да се похвалят с толкова дълга продължителност на живот. Съществуват редица здравословни проблеми, които се свързват с породата – ентропия, сърдечни проблеми, проблеми с трахеята, ниска кръвна захар, стоматологични проблеми, чувствителност към химикали и медикаменти и др. Костите на Чихуахуа са много чупливи и собствениците му трябва да внимават да не го изпуснат, защото това може да доведе до сериозни последици – това е една от основните причини, поради които породата  е по-подходяща за по-големи и мили деца. Необходимо е да се уверите, че родителите на вашето кученце имат OFA и CERF сертификати.

  История
  Чихуахуа произлиза от Мексико, а името на породата е щатът, където първоначално е била развита. За пръв път породата е регистрирана в АКС през 1904г.
   

  Категория: Чихуахуа | Добавено от: djasika (27.06.2011)
  Преглеждания: 102 | Рейтинг: 0.0/0
  Общо коментари: 0
  Име *:
  Email *:
  Код *: