Чау-чау - особени белези - Чао-Чао - Породи кучета - Издател - Най-добрия приятел на човека
Всичко за кучето
Вход във форума
Раздел категории
Дакел [1]
Чао-Чао [2]
Шар пей [1]
Чихуахуа [1]
Чесапийк бей ретривър [1]
Уелско Корги Кардиган [1]
Китайско качулато куче [1]
Керн Териер [1]
Канаан [1]
Кавалер Кинг Чарлс шпаньол [1]
Бултериер [1]
Булмастиф [1]
Булдог [1]
Брюкселски грифон [1]
Бриар [1]
Бретан Шпаньол [1]
Фландърско бувие [1]
Мопс [1]
Бостън териер [1]
Борзой [1]
Боксер [1]
Черно-кафяв кунхаунд [1]
Черен руски териер [1]
Бордър териер [1]
Бордър коли [1]
Търси
Реклами
Приятели на сайта
 • Създайте безплатен уеб сайт
 • Реклами
  Статистики
  eXTReMe Tracker

  Общо онлайн: 1
  Гости: 1
  Потребители: 0
  Главна » Статии » Породи кучета » Чао-Чао

  Чау-чау - особени белези
  Груминг
  Тази английска дума, означаваща грижа за козината, влезе отскоро в речника на любителите на кучета. Сега със сигурност може да кажем, че болшинството от собствениците на чау-чау знаят, че грижата за кучето се харесва и на собствениците и на съдиите.
  Груминг – това е определена обработка на козината на чау-чау, служеща за поддържането и подравняването й. Тази процедура широко се използва при подготовката на кучетата за изложба. Погрешно е мнението, че не е необходим груминг, тъй като без постоянни грижи за козината чау-чау ще изглежда занемарен.Козината на чау преминава през различни стадии на развитие, преди да достигне окончателната си зрялост на 2-4 годишна възраст.
  Гъстото подкосмие поддържа козината права. Обилната и гъста козиа е едно от неоспоримите достойнства на породата. След груминга ежеднивната грижа за козината отнема около 15 минути. При други обстоятелства на собственика се налага с пръсти да се справи със сплъстената козина и много добре да вчеше кучето. Неправилно е и твърдението, че чау-чау не трябва да се къпе. Къпането е особено наложително в периода на сезонното линеене. То способства старата и мъртва козина да падне и помага на новата да израсте, като избавя кучето от безкрайното чесане.
  Грумингът включва целия комплекс от хигиенни мероприятия – миене, сушене, щателно вчесване на козината, обработка на лапите, ноктите, ушите и козината.
  Къпаната, вчесаната и грижливо поддържаната козина помага на чау да добие хармоничен, балансиран и главното – много красив и поддържан вид. Умело проведеният груминг не трябва да скрива или разваля красотата на козината и екстериора на кучето, а трябва да подчертава всички негови достойнства. Поддържаната козина на чау в съчетание с прекрасния екстериор е залог за успех на вашите питомци на изложби от всякакъв ранг. Как ще изглежда вашият чау – красив или не съвсем, решава само собственикът му. Неоспоримо е твърдението, че кучето е отражение на стопанина си, така че изборът е ваш.
  Стандарт
  Пржизход: Китай
  Дата на публикация на по-рано действащия стандарт: 24. 06. 1987 г.
  Предназначение: Куче за охрана и компаньон
  Класификация по FCI: Група 5. Лайки и примитивни породи. Секция 5. Азиатски шпицове и родствени породи. Без работни изпитания.
  Общ вид
  Активен, компактен, с къса поясница и което е съществено – добре балансиран, лъвоподобна външност, величав, държащ се с достойнство. Опашката се допира до гърба.
  Поведение
  Спокойно куче, добър страж, синкаво-черен език, неповторима превзета походка. Независим, верен, но надменен. Средно височината при холката е 43-51 см, но във всеки случай трябва да се отчитат общите пропорции и хармоничността на тялото.
  Глава
  Черепна част
  Черепът
  е плосък и широк, добре запълнен под очите. Преходът от челото към муцуната (стопът) не е рязко изразен.
  Лицева част
  Носната гъба
  е голяма и широка и във всички случаи е черна. Изключение правят бледожълтите и белите кучета, при които светлата носна гъба е допустима, а у гълъбовосивите и рижите със сивкав оттенък – с естествен цвят. Муцуната е със средна дължина, широка от основата до края, а не е заострена като на лисица. Устните и небцето са черни, а за венците се предпочита да са черни. Езикът е синкавочерен. Зъбите са здрави и равни, а челюстите – силни, със съвършено правилна ножицовидна захапка, т. е. горните зъби плътно покриват долните и са перпендикулярни на челюстите. Очите са тъмни, с овална форма, среден размер и с бистър поглед. Подходящ цвят на очите се допуска при гълъбовосивите и рижите със сивкав оттенък. Ушите не са галеми, плътни са и леко заоблени в краищата, кучето ги държи изправени. Широко поставени, но наклонени напред над очите и леко приближени едно към друго, придават своеобразно и характерно за тази порода намръщено изражение. Намръщения вид не е задължително да се постига за сметка на свободно набръчканата кожа на главата.
  Шия
  Здрава, снажна, не е къса, поставена умерено високо и леко сводиста.
  Тяло
  Гърбът е къс, равен и здрав. Поясницата е мощна. Гърдите са широки и дълбоки. Ребрата са сводисти, но не бъчвообразни.
  Опашка
  Поставена е високо. Носи се прилепнала на гърба.
  Крайници
  Предните
  са съвършено прави, със средна дължина и здрави кости. Раменете са мускулести и косиЗадните крака са мускулести. Скакателните стави са с минимални ъгли, което води до характерната превзета походка. Никога не се прегъват напред. Стъпалата са къси и прави. Лапите не са големи, закръглени са и са като котешките, стъпват на пръсти. Движения. Къси крачки и превзета походка. Предните и задните крака се движат паралелно и право напред.
  Козина
  Дълга и груба или къса и еднородна. При дългокосместата разновидност е обилна, пищна, гъста и права. Покривния косъм е доста груб с меко и пухкаво подкосмие. Особено дългата козина около шията образува грива, а на задните крака – гащи. При късокосместите козината е къса, много гъста, права, стои перпендикулярно на тялото и не приляга към него. Всяко изкуствено скъсяване на козината, което променя естествените очертания или облик, води до дисквалификация при изложбите.
  Окраска
  Чисто черен, рижав, гълъбов, бледожълт или бял цват, често с оттенъци, но не и на петна или пъстри. Долната част на опашката и задната страна на бедрата често са по-светло оцветени.
  Ръст
  Височина при холката – мъжки 48-56 см, женски 46-51 см.
  Дефекти
  Всяко отклонение от горепосочените показатели трябва да се разглежда като недостатък или порок в зависимост от степента на изразеност.
  Забележка
  Мъжките трябва да имат два добре оформени тестикула, напълно спуснати в тестикулната торбичка.
  Категория: Чао-Чао | Добавено от: djasika (27.06.2011)
  Преглеждания: 258 | Рейтинг: 0.0/0
  Общо коментари: 0
  Име *:
  Email *:
  Код *: