Бордър коли - Бордър коли - Породи кучета - Издател - Най-добрия приятел на човека
Всичко за кучето
Вход във форума
Раздел категории
Дакел [1]
Чао-Чао [2]
Шар пей [1]
Чихуахуа [1]
Чесапийк бей ретривър [1]
Уелско Корги Кардиган [1]
Китайско качулато куче [1]
Керн Териер [1]
Канаан [1]
Кавалер Кинг Чарлс шпаньол [1]
Бултериер [1]
Булмастиф [1]
Булдог [1]
Брюкселски грифон [1]
Бриар [1]
Бретан Шпаньол [1]
Фландърско бувие [1]
Мопс [1]
Бостън териер [1]
Борзой [1]
Боксер [1]
Черно-кафяв кунхаунд [1]
Черен руски териер [1]
Бордър териер [1]
Бордър коли [1]
Търси
Реклами
Приятели на сайта
 • Създайте безплатен уеб сайт
 • Реклами
  Статистики
  eXTReMe Tracker

  Общо онлайн: 1
  Гости: 1
  Потребители: 0
  Главна » Статии » Породи кучета » Бордър коли

  Бордър коли


  Големина: Средно
  Податливост на тренировка: Висока
  Поддръжка на козината: Ниска
  Падане на козината: Средно
  Нужна тренировка: Ежедневно разходки и много бягане
  Ниво на енергията: Високо
  Пазене: Средно, добро куче пазач, лае
  Добри с деца: Да, с по-големи и внимателни деца
  Здраве: OFA, CERF, BAER сертификати     

  Характер на Бордър коли
  Високо интелигентно, Бордър колито е пъргаво куче, пълно с енергия и решителност. Това е куче, което винаги се опива да се хареса на стопаните си и бързо се обучава, което прави дресировката му много лесна и приятна. Това е една от най-лесно поддаващите се на дресировка породи. Бордър колито е уравновесено куче с добър характер и нрав. Изключително лоялно и посветено на семейството си, едновременно предано и привързано към него. Въпреки добрите му характеристики, това не е куче, което е подходящо за всички хора, тъй като се нуждае от специални умствени и физически тренировки (бягане, разходки и др.).
  Бордър колито се разбира добре с по-големи и внимателни деца, но определено не е добър избор на домашен любимец за хора, които търсят другар за децата си или пък имат малки деца. В присъствието на непознати Бордър колито е бдително, но се разбира добре с други домашни любимци. В някой случаи, високите енергийни запаси, които притежава, могат да създадат проблеми, но този  въпрос се решава с достатъчно тренировки и умствени упражнения.

  Външен вид
  Красиво на външен вид куче, Бордър колито тежи около 12-20кг, а на височина достига около 43-50см. Най-често е с черна или бяла козина, но е възможно да е и с друг цвят, като например кафяво, червено или синьо. Козината може да е както къса, така и дълга. Бордър колито има будно изражение, а очите му варират от кафяви до сини, като може и да се пъстри.

  Поддръжка на външния вид
  Козината на Бордър колито пада умерено, но два пъти в годината пада по-обилно. В зависимост от дължината на козината, трябва да се сресва всеки ден или веднъж седмично. През времето, когато козината пада по-обилно, е необходими и да се сресва по-често.

  Здравословни проблеми и продължителност на живот
  Продължителността на живот на Бордър колито е около 12-15 години. Съществуват редица здравословни проблеми, които се свързват с породата – алергии, глухота, припадъци, епилепсия, катаракт,  OCD, PRA и HD. Необходимо е да се уверите, че родителите на вашето кученце имат OFA и CERF сертификати.

  История
  Бордър колито е било отглеждано на границата между Англия и Шотландия, от където произлиза и името му (border – граница / от англ. език). Развъждано като пастирско куче, бързо става много популярно, поради високата си интелигентност и голямата си издръжливост.  Дори в днешно време тази порода е предпочитана от фермерите. За пръв път породата е регистрирана в АКС през 1995г.

  Категория: Бордър коли | Добавено от: djasika (27.06.2011)
  Преглеждания: 139 | Рейтинг: 0.0/0
  Общо коментари: 0
  Име *:
  Email *:
  Код *: