Дакел - Ловни кучета - Издател - Най-добрия приятел на човека
Всичко за кучето
Вход във форума
Раздел категории
Породи кучета [26]
Болести [11]
Мода за кучета [1]
Зоомагазини в България [0]
Обучение на кучета [0]
Хотели за кучета [0]
Ловни кучета [8]
Дресировка на кучета [0]
Десетте най-опасни кучета [10]
Хранене [3]
Търси
Реклами
Приятели на сайта
 • Създайте безплатен уеб сайт
 • Реклами
  Статистики
  eXTReMe Tracker

  Общо онлайн: 1
  Гости: 1
  Потребители: 0
  Главна » Статии » Ловни кучета

  Дакел
  Дакел

  Дакел или дакс (от немски Dackel, наричан още Teckel и Dachshund) е порода домашно куче с изключително къси крака на фона на издълженото тяло, сравнително къса козина, най-често черна или кестенява, и клепнали уши. Породата е създадена в Германия през Средновековието за борба с милионна напаст от язовци (der Dachs - язовец). Цел на селекцията е била създаването на куче, способно да влезне в дупката на язовеца и да се бие с него там. След решаването на проблема с продължилата твърде дълго свръхпопулация от язовци дакелите са се използвали за лов на лисици. В края на първата промишлена революция съществуването им като специализирана порода се обезпредметва и се превръщат в домашни кучета. Те са изключително любвеобилни и са подходящи за отглеждане у дома.

  Идеалното тегло и за двете разновидности е 4,5 кг. Трябва да се знае, че журитата не биха присъдили награда на куче, надвишаващо 5 кг. Дакелът бил отглеждан за лов на язовци и лисици. Съществуването му било известно още преди XVI век. Известно е също, че е получен от най-старото германско ловно куче-биберхунд (бибердакел).


  Късокосмест дакел

  От десетилетия дакелът е познат в 3 големини — дакел, миниатюра и заешки, и в три типа на косъма: късокосмест, грубокосмест и дългокосмест. Характеризира се с нисък ръст, издължено тяло и къси крайници (обикновено предните са късо поставени). Муцуната е сравнително дълга, с тъмна на цвят носна гъба. Очите са тъмни, средно големи. Ушите са доста дълги, висящи, меки и тънки. Опашката достига на дължина до лапите на задните крайници; обикновено се носи отпусната надолу. При дългокосместите косъмът е дълъг, прав, мек, лъскав, плътно покриващ ушите, шията, гърдите, задната страна на предните и задните крайници, като главата е покрита с къси косми. Окраската на космената покривка обикновено е червеникаво-кафеникавожълтеникава в различни оттенъци, но се среща и черна с кафяви петна над очите и по краката, петниста и тигрова (съчетание от сиво, черно и кафяво).Дакелите и ротвайлер са единствените кучета,които има под кожата си мъхеста кожа.Тя му пада през 10 месец и продължава почти 1 месец.Кучето трябва всеки ден да се сресва с гребен.Дакела не трябва да яде певече от 5 пъти дневно защото започва да повръща.Дакела много се превързва към стопанина си.


  Външен вид 

  • Уши:Големи и дълги,има добър слух.
  • Муцуна:Муцуната му е дълга за да може да я пъха в дупките и да улавя животното живеещо в нея.
  • Крака:Къси,има много големи нокти,за да може да прави големи дупки.
  Късокосмест черен дакел
  Характеристики
  Тегло до 9 кг
  Произход
  Страна Flag of Germany.svg Германия
  Класификация МФК
  Група 4
  Секция 1
  Номер на стандарт
  Категория: Ловни кучета | Добавено от: djasika (27.06.2011)
  Преглеждания: 359 | Рейтинг: 0.0/0
  Общо коментари: 0
  Име *:
  Email *:
  Код *: