ВАКСИНАЦИЯ И ОПАСНИ БОЛЕСТИ ПРИ КУЧЕТАТА! - Заразни болести - Болести - Издател - Най-добрия приятел на човека
Всичко за кучето
Вход във форума
Раздел категории
Заразни болести [7]
Незаразни болести [2]
Паразитни болести [2]
Търси
Реклами
Приятели на сайта
 • Създайте безплатен уеб сайт
 • Реклами
  Статистики
  eXTReMe Tracker

  Общо онлайн: 1
  Гости: 1
  Потребители: 0
  Главна » Статии » Болести » Заразни болести

  ВАКСИНАЦИЯ И ОПАСНИ БОЛЕСТИ ПРИ КУЧЕТАТА!

  Най-опасни и разпространени инфекциозни болести при кучетата са чумата (гана), инфекциозен хепатит, парвовироза, лептоспироза, бяс, а при котките: вирусен ринотрахеит, калицивирусна инфекция, котешка панлевкопения, хламидиоза и бяс.
  Разбира се, всички тези болести е по-лесно да се предотвратят, отколкото да се лекуват.

  Цялата информация за проведените ваксинации и имунизации се записва във ветеринарния паспорт, който се издава от ветеринарния лекар. Посочва се вида на ваксината и датата на ваксиниране. Това е особено важно, ако имате намерение да участвате в изложби или планирате да пътувате с вашия домашен любимец в страната или в чужбина.

  Кога се извършват ваксинации?
  В детска възраст кученцата се ваксинират трикратно. Като най-ранна възраст за ваксинация се посочва 42-45-я ден.
  След това до навършване на 90 дневна възраст се поставят още 2 ваксини, като последната е седемвалентна и включва и бяс.
  От тук нататък животните се реваксинират само веднъж годишно.

  Котенцата се ваксинират за първи път на минимална възраст 8 седмици с поливалентна ваксина срещу херпесвироза, калицивироза, панлевкопения и хламидиоза, с последваща реваксинация след 4 седмици със същата ваксина плюс ваксина срещу бяс. За да се постави тази втората ваксина е необ ходимо котенцето да има навършени минимум 3 месеца.


  В най-ранна възраст високото равнище на антитела в кърмата на майката, с която се хранят кученцата и котенцата, дава висока защита, затова ваксинирането в този период е неефективно.

  Възрастните животни се ваксинират веднъж годишно, всяка година.

  Активен имунитет се изгражда не по-рано от 10 дни след датата на ваксинацията, затова в този период домашните любимци трябва да бъдат внимателно наблюдавани, така че да не се допуска преохлаждане.Не е добре да бъдат извеждани на улицата и да се срещат с други животни; не се препоръчва да ги къпете в следващите 3-4 дни след ваксинацията.

  В случай на контакт с вече болно животно или при болест в ранен етап на развитие е възможно да се използват хиперимунни серуми. Серумът представлява готови антитела срещу вирусни заболявания при кучета и котки и осигурява пасивен имунитет в продължение на 2 седмици.

  Правила за вакцинациите:
  1. Могат да бъдат ваксинирани само клинически здрави животни.

  2. Минимум 3-4 дни преди ваксинация трябва да се направи обезпаразитяване, тъй както глистите произвеждат токсини, които водят до отслабване на имунната система и правят ваксината неефективна.

  3. Ваксинирането (особено първата ваксинация) трябва обезателно да се извърши от ветеринарен лекар в клиника, защото в някои случеи, дори и много рядко се получават странични ефекти (като различни алергични реакции, анафилаксии). Ето защо, при животни за които е известно че в предходните ваксинации са реагирали с усложнения, предварително се третират с антихистаминен препарат.

  Категория: Заразни болести | Добавено от: djasika (27.06.2011)
  Преглеждания: 658 | Рейтинг: 0.0/0
  Общо коментари: 0
  Име *:
  Email *:
  Код *: