Гана - Заразни болести - Болести - Издател - Най-добрия приятел на човека
Всичко за кучето
Вход във форума
Раздел категории
Заразни болести [7]
Незаразни болести [2]
Паразитни болести [2]
Търси
Реклами
Приятели на сайта
 • Създайте безплатен уеб сайт
 • Реклами
  Статистики
  eXTReMe Tracker

  Общо онлайн: 1
  Гости: 1
  Потребители: 0
  Главна » Статии » Болести » Заразни болести

  Гана
  Описание на гана
  Това е остро инфекциозно заболяване по кучетата, което за разлика от беса не се предава на хората, но те могат да бъдат механичи преносители на заразното начало. От гана боледуват също и лисицата, чакалът и вълкът. Причинителят е вирус. Боледуват младите животни на възраст до 3-4 години. Заразното начало се отделя от болните животни чрез изпражненията, урината, носните секрети, слюнката и др. Ето защо пътищата за заразяване са много.
  Протичане на заболяването гана
  Инкубационният период при ганата е от една до 2 седмици. Заболяването може да протече свръхостро и остро.
  При свръхострото протичане обикновено не се проявяват клиничните признаци на болестта и животното умира за два-три дни.
  При острото протичане се различават три основни форми - стомашно-чревна, белодробна и нервна. Трябва да се знае, че те обикновено не се проявяват самостоятелно. Най-често заболяването се проявява с две или три от споменатите форми и винаги се придружава от конюнктивит.
  Симптоми на гана
  Признаци на стомашно-чревната форма са липса на апетит, повръщане и диария, довеждащи до пълно обезводняване на организма. Високата температура е непрекъснат спътник на заболяването.
  При белодробната форма също липсва апетит. Наред с това се забелязват и признаците на възпаление на дихателната система - хрема, затруднено дишане и кашлица.
  Характерните признаци на нервната форма са нервните спазми, парези и парализи на отделни части от тялото. Това е резултат от възпаление на мозъчните обвивки. Нервната форма не е самостоятелна, а придружава другите форми.
  Продължителност на заболяването гана
  Острата форма на заболяването протича за 1-2 седмици, но е възможно да продължи и един месец. Всичко зависи от устойчивостта на организма и приложената терапия. Обикновено изходът е летален. Някои животни преболедуват, но оставят с трайни увреждания - парези, глухота, слепота и др.
  При най-малко съмнение за гана потърсете помощта на ветеринарния специалист, а за да предпазите животното от заболяване, ваксинирайте го веднъж годишно до 3-4 годишна възраст.
  Категория: Заразни болести | Добавено от: djasika (26.06.2011)
  Преглеждания: 240 | Рейтинг: 0.0/0
  Общо коментари: 0
  Име *:
  Email *:
  Код *: