Бяс - Заразни болести - Болести - Издател - Най-добрия приятел на човека
Всичко за кучето
Вход във форума
Раздел категории
Заразни болести [7]
Незаразни болести [2]
Паразитни болести [2]
Търси
Реклами
Приятели на сайта
 • Създайте безплатен уеб сайт
 • Реклами
  Статистики
  eXTReMe Tracker

  Общо онлайн: 1
  Гости: 1
  Потребители: 0
  Главна » Статии » Болести » Заразни болести

  Бяс
  Описание на бяс
  Това е типична зооноза - поразява не само кучетата, а всички бозайници, включително и човека. Причинителят на заболяването е вирус. Първоначално се локализира в нервната система (главния и гръбначния мозък), а също и в слюнчените жлези, откъдето се отделя чрез слюнката.
  Начин на заразяване с бяс
  Заразяването става чрез ухапване или при контакт на прясна рана със слюнка от болно животно. Инкубационният период на беса е от 14 до 90 дни. Може да бъде и по-къс, а има съобщения и за много дълъг инкубационен период - от няколко месеца до 1-2 години
  Протичане на болестта бяс
  Болестта може да протече в две форми - буен и тих бяс. Буйният бяс преминава през три стадия на развитие. Първият стадий трае от 1 до 3 дни. Болното животно слабее, има променливо поведение и извратен апетит (гризане на хоросан от стените, ядене на пръст и др.). В края на периода се появяват спазми и силно слюнкотечение. През втория стадий болното животно е силно възбудено и не се страхува от нищо. То напада и се стреми да ухапе. В този период може да се наблюдава как кучето гризе различни предмети до счупване на зъбите. Спазмите в гърлото се засилват, гълтането става почти невъзможно, слюнкотечението се засилва и животното не се храни. Този стадий продължава 3-4 дни. Към края му се наблюдават частични парализи. Третият стадий се нарича паралитичен. Той е с продължителност 2-3 дни. При него настъпва пълна парализа и към 8­9-ия ден от началото на заболяването животното умира.
  При тихия бяс заболяването протича само в два стадия (първия и третия) и смъртта настъпва за 3-4 дни.
  Преносители на беса са дивите животни и безстопанствените кучета. Смята се, че у нас е много рядко заболяване, но ние не бихме се съгласили напълно с това. Както вече споменахме, бесът е зооноза, изключително опасна за човека. Ето защо и мерките за борба с него са много строги. Ако човек бъде ухапан от куче, веднага се подлага на имунотерапия, а кучето се затваря и наблюдава в продължение на 14 дни. Ако за този период не покаже признаци на заболяване, се освобождава. При най-малките съмнения животното се приспива.
  Предпазване от бяс
  Единственият начин да предпазите вашето куче от заболяването, е ваксинирането. Прави се задължително всяка година.
  Категория: Заразни болести | Добавено от: djasika (26.06.2011)
  Преглеждания: 105 | Рейтинг: 0.0/0
  Общо коментари: 0
  Име *:
  Email *:
  Код *: