Саркоптоза (кожна краста), арахноентомози-паразитни болести при кучето - Паразитни болести - Болести - Издател - Най-добрия приятел на човека
Всичко за кучето
Вход във форума
Раздел категории
Заразни болести [7]
Незаразни болести [2]
Паразитни болести [2]
Търси
Реклами
Приятели на сайта
 • Създайте безплатен уеб сайт
 • Реклами
  Статистики
  eXTReMe Tracker

  Общо онлайн: 1
  Гости: 1
  Потребители: 0
  Главна » Статии » Болести » Паразитни болести

  Саркоптоза (кожна краста), арахноентомози-паразитни болести при кучето
  Саркоптозата е често срещана и тежко протичаща краста при кучето.От нея боледува и човекът.

  ЕТИОЛОГИЯ

  Причинител е кърлежът Sarcoptes canis Gerlach, 1857, спадащ към семейство Sarcoptidae. Тялото му е кръгло, с размери при мъжките 205-245 х 140-170µm, а при женските - 315-470 х 220-345µm. Хоботчето е късо и разположено отпред. Липсват очи и дишането е чрез кожата.

  Саркоптидните кърлежи паразитират дълбоко в епидермиса на кожата и образуват ходове (тунели) в нея. Женските снасят общо 40-50 яйца, от които след 3-5 дни се излюпват ларви. Ларвите след няколко дни се превръщат последователно в протонимфи и телеонимфи. След няколко дни нимфите се превръщат в полово зрели кърлежи, които живеят 3-4 седмици.

  ЕПИЗООТОЛОГИЯ

  Заразяването е пряко, чрез контакт или косвено, чрез предмети, съдове, постеля и др. Саркоптозата е силно контагиозна и внесена във фермата за кучета, бързо се разпространява, особено сред младите животни. Човек може да бъде както гостоприемник, така и разпространител.


  ПАТОГЕНЕЗА

  При образуването на ходовете кърлежите травматизират кожата, като възпалението достига до stratum germinativum и субкутиса. Механичното дразнене и токсичността на слюнката на паразитите причиняват силен сърбеж. Възпалението е съпроводено със серозно-клетъчна инфилтрация и струпване на лимфоцити и левкоцити в засегнатите участъци. Образуват се пустули, които се пукат и се превръщат в крусти. При гнойна инфекция пустулите се превръщат в абсцеси. В резултат на резорбцията на токсини животните се алергизират и настъпва еозинофилия, еритропения и спадане на хемоглобина.

  ПРИЗНАЦИ


  • инкубационен период до 1-2 седмици
  • болестта започва обикновено по главата (около устата, очите, врата, гърдите)
  • бързо разпространение по цялото тяло
  • поява на червеникави папули и везикули, преминаващи в по късен стадий в пустули и жълтокафяви крусти
  • окапване на космената покривка в засегнатите участъци
  • много силен сърбеж и кучетата непрекъснато се чешат, като предизвикват допълнително травматизиране на кожата с екскориации
  • Кожата се удебелява, набръчква, напуква
  • при генерализирани случаи животните отслабват и в отделни случаи умират

  ДИАГНОЗА

  Поставя се въз основа на клиничните признаци, епизоотологичното проучване и микроскопско изследване на настърган материал, взет на границата между изменената и здрава кожа, в които има най-много кърлежи. Изследването се извършва по два начина:

  • Изследване на умъртвени кърлежи - Настърган материал се поставя в петриева паничка и се залива с 10% калиева основа или с 50% разтвор на глицерин или млечна киселина с вода; след 30 мин. материалът се раздробява на ситни парчета и се наблюдава под микроскоп
  • Изследване на живи кърлежи - Материалът, събран в петриева паничка се, внимателно се нагрява на спиртна лампа. От температурата кърлежите напускат кожата и плъзват из съда. Събират се, пренасят се на предметно стъкло и се наблюдават под микроскоп.

  ЛЕКУВАНЕ

  Преди третиране животните е добре да се застрижат, особено породите с дълъг косъм и да се измият със сапун и топла вода, като се отстранят крустите от засегнатите участъци. Третирането се извършва няколкократно, в зависимост от средството, което се използва. Самото средство е най-добре да бъде назначено от вашия ветеринарен лекар, след преглед на животното и необходимите изследвания.

  ПРОФИЛАКТИКА

  Болните кучета се отделят и лекуват, а клинично здравите, се третират профилактично.Домашните кучета се изолират от хора, особено от деца, и се лекуват до пълно оздравяване.Хората, били в контакт с болни кучета, трябва да потърсят съвет от лекар.

  Категория: Паразитни болести | Добавено от: djasika (27.06.2011)
  Преглеждания: 172 | Рейтинг: 0.0/0
  Общо коментари: 0
  Име *:
  Email *:
  Код *: