Запек (констипация) - Незаразни болести - Болести - Издател - Най-добрия приятел на човека
Всичко за кучето
Вход във форума
Раздел категории
Заразни болести [7]
Незаразни болести [2]
Паразитни болести [2]
Търси
Реклами
Приятели на сайта
 • Създайте безплатен уеб сайт
 • Реклами
  Статистики
  eXTReMe Tracker

  Общо онлайн: 1
  Гости: 1
  Потребители: 0
  Главна » Статии » Болести » Незаразни болести

  Запек (констипация)

  Кучетата често имат затруднения с дефекцията дори и когато са напълно здрави. В повечето случаи това най-често се дължи на обилното им хранене с кости и сухи храни и невъзможността да пият необходимото им количество вода. Не са редки и случаите, когато причината за появата на запек е поглъщането на трудносмилаеми чужди тела, като парчета от дърво или пластмаса.
  Констипацията е признак, който често се явява при някои други заболявания, като възпаление на простатната жлеза, на аналните жлези и др.
  Много важна предразполагаща роля за възникването на запек имат възрастта на кучетата и неправилното им отглеждане. Най-често боледуват старите животни и тези, които имат заседнал живот.

  Лечение. На болното куче се препоръчва да се дават очистителни средства, като течен парафин в доза 1-2 супени лъжици или рициново масло от 1 чаена до 1 супена лъжица в зависимост от големината на животното. При силен запек може да се направи клизма със сапунена вода.
  Обръща се особено внимание на храната, която трябва да бъде с по-рядка консистенция. Ограничава се дори се изключва даването на кости и твърди, сухи храни. За препоръчване е в дневната дажба да се включат прясно и кисело мляко, черен дроб и пресни сочни плодове. На кучетата, които се отглеждат вкъщи и са предразположени към запек, трябва да се осигурят по-чести продължителни разходки, и то най-малко два пъти дневно.

  Категория: Незаразни болести | Добавено от: djasika (27.06.2011)
  Преглеждания: 122 | Рейтинг: 0.0/0
  Общо коментари: 0
  Име *:
  Email *:
  Код *: